Діаграма FILA

24.11.2015 16:28

        Діаграма FILA (facts - факти, Ideas - ідеї, Learning issues - питання вивчення проблеми, Action plan - план дій)

       З допомогою цього методу можна розвивати творче, критичне мислення школярів. Діаграма допомагає виробити системний підхід до вирішення проблеми, допомагає контролювати і планувати процес вирішення проблемного питання ситуації.

      Учні перечисляють ключові факти проблеми і відповідно ідеї. За допомогою питань вивчають проблему. Відповіді на питання - це і є вирішення поставленої проблеми.

      Діаграма допомагає учням об'єднати куски інформації, виявити неточності і прогалини у знаннях, які вони повинні виправити і заповнити.

      Головна мета діаграми FILA в тому, щоб дати можливість учням зосередитись на важких аспектахвирішення проблеми. Ці чотири колонкизабезпечують каркас вирішення проблеми на етапах процесу PBL.

      Як приклад: перед учнями поставлено проблемну ситуацію: 

     "Доведіть, що Реформація змінила Німечину і вплинула на становище католицької церкви".

     Для того, що вирішити поставлену проблему (довести питання), слід розглянути тему "Реформація в Німеччині XVI ст." Тема вивчалася методом PBL, в результаті чогу було складено наступну діаграму FILA:

Fact
Факти
Ideas
Ідеї
Learning issues
Предмет вивчення питання
Action plan
План дій
Німеччина політично роздроблена країна Ідеї німецьких гуманістів Е. Ротердамський, Ульріх фон Гуттен щодо об'єднання Німеччини 1. Хто такі гуманісти Це діячі, які боролися за об'єднання Німеччини і критикують "глупоту"католицької церкви, падіння моралі
 
Повільно розвивалась економіка 2. Чому почалось з Німеччини? Католицька церква наповну користувалася роздробленістю країни
 
Великий вплив католицької церкви Виступ Лютера став початком широкого релігійного руху проти католицької церкви - Реформація 3. Що таке індульгенція? Грамота про "відпушення гріхів", яку можна було купити на ринку. Це приносило прибутки церкві
 
Продаж індульгенцій 4. Проти кого виступав Лютер? Проти індульгенцій.
 
31 жовтня 1517 року Мартін Лютер прибив на дверях церкви "95 тез" Реформація князів і народу 5. До чого закликав? До реформи церкви (служба на рідній мові і т. д.)
Критикує католицьку церкву 6. На кого опирався? На заможні верстви. Відкидав участь народу
1521 рік рейхстаг у місті Вормсі Зародження нового напряму у християнстві - протестантизму 7. Що таке селянська війна? Це народна реформація, яка зазнала поразки
 
1524 - 1525 рр. Селянська війна під проводом Томаса Мюнцера 8. Яке рішення рейхстагу у Шпрейє? Розкол Німецької держави, зародження протестантизму
1529 р. рейхстаг у місті Шпрейє Поява Лютеранської церкви 9.  Суть Аугсбурзького миру? Чия влада - того й віра
1555 р. рейхстаг у місті Аугсбург    

 

     Що змінилось?

Отже: в ході реформації зародився новий напрямок:

                     * протестантизм;

                     * у німеччині виникла одна із протестанських церков - Лютеранська;

                     * Аугбурзький мир поглибив роздробленість Німеччини додавши їй релігійного характеру: держави католицькі, держави протестанські.

     Ось ще приклади тем для діаграми FILA

      "Доведіть, що в Нідерландах відбулася буржуазна революція"

     "Доведіть, що події 1789 - 1791 рр. призвели до кардинальних змін у Франції"

             Використання діаграми FILA формує пізнавальні інтереси учнів, мотивацію навчального процесу, зацікавленість навчальним матеріалом, тобто історією.